Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te pełne i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale również hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy też inne czynniki odżywcze. Jakie z nich spożywać i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, przychodząc do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Te W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na świeże smaki, a także rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest nadal małe. Przeciętny Polak zjada ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich cena wartościową i prozdrowotną. Jakie elementy można odkryć w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Sprawianie tych cechów na organizm odpowiedni jest nie do przecenienia: począwszy od dobrego nacisku na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej kojarzy się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze start w ciągach regeneracyjnych),
selen (ma działanie antyoksydacyjne i dba komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne działanie tarczycy),
fluor (pyta o stan kośćca i zwiększa zęby).
Oraz w mięsie ryb te są witaminy: A, E i C. Stopniowi ono jeszcze wartościowe źródło witaminy D, jaka stanowi wyjątkowo istotna w życiu homeostazy organizmu, pamięta o jego trwałość i planuje związek z poprawną czynnością układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb poleca się dużą ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Charakteryzują się wysoką strawnością oraz są brane w prawie 90%. Bierze to miły wpływ na światowy stan odżywienia organizmu – i przy tym decyduje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach